Licht inschakelen – hoofd uitschakelen

LED-verlichting in de douche als bron van weldadigheid

Zin in een reisje naar de tropen? Met een regendouche omgeven door bijvoorbeeld groen verlichte wanden haalt u het tropische gevoel uw badkamer binnen. Of hebt u 's morgens juist fel licht nodig om lekker wakker te worden? Dan hoeft u alleen maar de traploos verstelbare kleurenregelaar van uw LED-verlichting op wit in te stellen. Aan het einde van een lange dag is het dan weer lekker ontspannen onder een hete douche, badend in rode en oranje lichttinten.

Als u meer licht wilt bij het douchen, dan kunt u de wandnissen voor uw doucheproducten verlichten of lichtstrepen tegen de wand of in de hoek inschakelen. Ook de rest van de badkamer kunt u in een wellness-gebied omtoveren: met indirecte LED-verlichting kunt u de badkuip laten zweven en met koofverlichting lijkt de badkamer bovendien groter.

Alle LIPROTEC-producten zijn minimaal volgens beschermingsklasse IP 65 tegen sproeiwater beschermd en dus geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Welke producten u in de douche kunt gebruiken, ziet u onder het PLAN-gedeelte. Daar vindt u een overzichtelijke lijst van alle producten. De bijbehorende technische informatie en toepassingsgebieden worden allemaal met duidelijke symbolen verklaard.

In één oogopslag:

 • waterdichte LED-strips voor de douche (IP 65/IP 67)
 • verlichte nissen als opbergruimte voor doucheproducten
 • een wakker gevoel of wellness: pas de LED-verlichting traploos aan uw stemming aan
 • centrale aansturing van douche-, badkuip- en spiegelverlichting
 • Plug & Play-connectorsysteem of samenstelling door de vakman

 

Beschermingszones voor elektriciteit in badkamers
Voorwaarden? Daar is aan voldaan!

Licht in de badkamer

Regels voor vochtige ruimtes

De badkamer is een vochtige ruimte. Bij het plannen van de verlichting moet met bepaalde beschermingsmaatregelen rekening worden gehouden. Voor de badkamer zijn deze in DIN VDE 0100, deel 701 vastgelegd.

In deze norm worden drie beschermingszones onderscheiden:

Zone 0

Deze omvat de binnenruimte van de badkuip en de douchecel. Het verlichtingssysteem LIPROTEC, inclusief de kabels, wordt in de wanden en in het plafond gebruikt. Dat betekent dat er voor het LIPROTEC-systeem geen rekening hoeft te worden gehouden met zone 0 in vochtige ruimtes.

Zone 1

Deze wordt begrensd door de verticale vlakken om de badkuip of de douchebak. Als er geen douchebak is, wordt de zone begrensd door de verticale vlakken op een afstand van 120 cm om de sproeikop in ruststand (bijvoorbeeld aan een douchestang).
In beide gevallen ligt de grens vanaf de afgewerkte vloer op een hoogte van 225 cm. Als de sproeikop of de wateruitlaat hoger ligt dan de waterpaslijn op 225 cm, dan moet die hoogte als grens worden aangehouden.

Zone 2

Sluit tot een diepte van 60 cm op zone 1 aan. In de zones 1 en 2 moet de verlichting aan ten minste beschermingsklasse IP64 (bescherming tegen spatwater uit alle richtingen) voldoen. Als er kans op straalwater bestaat, bijvoorbeeld door een massagedouchekop, dan moet minimaal aan beschermingsklasse IP65 (bescherming tegen straalwater uit alle richtingen) worden voldaan. Onze LED-strips zijn minimaal conform beschermingsklasse IP65.

Stroombronnen (bijv. voedingen) moeten buiten de zones 1 en 2 liggen.

Licht in de douche Licht in de douche? Geen probleem!
Zelfs in de douche kan er met Schlüter-LIPROTEC LED-verlichting worden aangebracht. Zowel in het lichtkader bovenin als in de wandnis zijn LED-strips geplaatst.
 • Schlüter-LIPROTEC-LLPM

  Schlüter®-LIPROTEC-LLPM

  Schlüter-LIPROTEC-LLPM zijn insteekbare LED-modules aan een flexibele, volledig ommantelde LED-strip met een homogeen lichtbeeld en een opnameprofiel van aluminium of roestvast staal met trapeziumvormig geperforeerd bevestigingsvlak.

  Naar product
 • Schlüter-LIPROTEC-LLPE

  Schlüter®-LIPROTEC-LLPE

  Schlüter-LIPROTEC-LLPE zijn LED-modules met een flexibele, volledig ommantelde LED-strips met een homogeen lichtbeeld en een opnameprofiel van geanodiseerd aluminium.  Met deze LED-module kunt u een accentverlichting in wandhoeken worden gerealiseerd. Het gaat hierbij om binnen- en buitenhoeken, bij voorkeur in verticale richting.

  Naar product
 • Schlüter-LIPROTEC-LLP

  Schlüter®-LIPROTEC-LLP

  Schlüter-LIPROTEC-LLP zijn LED-modules met een flexibele, volledig ommantelde LED-strips met een homogeen lichtbeeld en een U-vormig opnameprofiel van aluminium.

  Naar product
 • Schlüter-LIPROTEC-LL

  Schlüter®-LIPROTEC-LL

  Een draagprofiel van hoge kwaliteit uit geanodiseerd aluminium voor het creëren van accentverlichting in wandbekledingen, nis- of rekconstructies en de bijbehorende elementen.

  Naar product
 • Schlüter-LIPROTEC-LLE

  Schlüter®-LIPROTEC-LLE

  Een hoogwaardig draagprofiel van geanodiseerd of wit gecoat aluminium waarin verschillende Schlüter-LIPROTEC-ES LED-strips kunnen worden opgenomen. Met dit profiel kan in de wandhoeken een accentverlichting worden gerealiseerd.

  Naar product
 • Schlüter-LIPROTEC-WS/-WSQ

  Schlüter®-LIPROTEC-WS/-WSQ

  Draagprofiel van geanodiseerd aluminium voor het verlichten van voorzetwanden.

  Naar product
 • Schlüter-LIPROTEC-WSK

  Schlüter®-LIPROTEC-WSK

  Draagprofiel van geanodiseerd aluminium voor het verlichten van voorzetwanden.

  Naar product
LIPROTEC-brochure 2019
Meer informatie

LIPROTEC-brochure om te downloaden

Brochure als PDF