Licht is goed voor ons humeur

Eindelijk meer energie en een beter humeur, gewoon door wat meer licht? Het is een feit: Licht werkt via het netvlies direct in op onze hersenen en daarmee ook op de hormoonhuishouding. Als ons lichaam te weinig licht krijgt, maakt het minder van de neurotransmitter serotonine aan. 

Deze neurotransmitter bepaalt voor een groot deel onze tevredenheid en ons humeur. In de donkere tijden van het jaar wordt er daarnaast een verhoogde hoeveelheid melatonine in ons lichaam aangemaakt. Dit kan werken als een natuurlijk slaapmiddel. Uit tal van studies blijkt dat goed licht zorgt voor een verhoogd welzijn en een verbeterde concentratie. 

Licht speelt kortom een belangrijke rol als het aankomt op ons humeur en onze prestaties. Het is dan ook geen wonder dat artsen, psychologen en interieurarchitecten meer licht aanbevelen. Het is daarbij essentieel dat licht zo in ons huis of onze werkplek geïntegreerd wordt, dat het ons aanspoort om productief te zijn wanneer dat nodig is en ontspannen wanneer we even lekker willen bijkomen.

Vragen en antwoorden

  • Klopt het dat bepaalde lichtkleuren stimuleren en andere moe maken?

    Weinig licht maakt moe. Van daglichtwit wordt men actiever. 

    Het daglichtspectrum bevat het biologisch werkzame blauwe licht en wordt door de meeste mensen als aangenaam ervaren. Studies tonen aan dat blauw verrijkt licht bijzonder levendig maakt en zelfs oog- en hoofdpijn kan verminderen.

    Een warmwit lichtspectrum heeft een rustgevend effect. Schlüter-Systems biedt LED's aan in verschillende lichtkleuren. Zie "Uit hoeveel kleuren kan ik kiezen?"

Toon alle vragen