Licht geeft kleur

En de kleur, of beter gezegd de kleurtemperatuur, bepaalt hoe licht werkt. Licht kan stress opleveren. Of ons ongerust maken. Van een warmwit spectrum worden we bijvoorbeeld ontspannen. Van neutraalwit worden mensen actief. Het daglichtspectrum bevat het biologisch werkzame blauwe bereik en wordt door mensen als aangenaam ervaren. Onderzoek toont aan dat blauw verrijkt licht tot circa 17.000 kelvin voor een bijzonder levendig gevoel zorgt en zelfs oog- en hoofdpijn kan verminderen. 

Natuurlijk daglicht is dynamisch. De sterkte van het licht en de kleurtemperatuur veranderen voortdurend van zonsop- tot zonsondergang. 

Daglicht is weliswaar uit alle kleuren van het spectrum opgebouwd, maar heeft een hoog blauwgehalte. Dat is het verschil met de meeste kunstmatige lichtbronnen: gloeilampen en veel spaarlampen hebben sterke geel- en roodgehaltes. Intelligente lichtconcepten bootsen de dynamiek en het kleurenspectrum van natuurlijk daglicht na. Dat geldt ook voor het Schlüter-LIPROTEC-systeem. LIPROTEC zorgt voor een dynamische verlichting door de kleurtemperatuur te regelen en kan zo individueel reageren op de behoeften van mensen. Dit onder het motto: licht aan - goed humeur.

Vragen en antwoorden

 • Kan ik ruimtes verlichten in mijn lievelingskleuren?

  De receiver die gekleurde LED's regelt, biedt de mogelijkheid om te kiezen tussen 8 geprogrammeerde kleuren. Bij de achterliggende kleurtinten is rekening gehouden met de biologische inwerking van licht en kleuren op de mens. 

  Door middel van kleurenverloop kunt u ook uw lievelingskleuren tijdelijk of langdurig opslaan. Deze individuele programmering voert u uit met de schakelaar.

 • Kan ik een kleurrijk lichtspel voortbrengen?

  Met onze regeling voor gekleurde LED-strips kunnen voorgeprogrammeerde kleurenwisselingen als scène worden opgeroepen. Met een druk op de knop beslist u wat voor sfeer u wilt creëren.

 • Onthoud het systeem mijn kleurtemperatuur of moet ik die altijd opnieuw instellen?

  De receiver die de kleursterkte van witte LED's regelt, biedt de mogelijkheid om 4 vaste kleursterktes op te slaan. Elke afzonderlijke kleursterkte kan daarnaast individueel worden aangepast en opgeslagen worden.

Toon alle vragen