Licht creëert ruimtes

De vierde dimensie van de architectuur is licht. De mogelijkheden om ruimtes met licht in te richten worden steeds uitgebreider en – dankzij Schlüter-Systems – gelukkig ook steeds eenvoudiger. 

Licht is poëzie. De juiste verlichting speelt een grote rol bij de inrichting en het welbehagen. Licht creëert namelijk sfeer, laat ruimtes groter lijken, benadrukt interessante details in de kamer en laat donkere hoeken verdwijnen. 

Achtergrondlicht is belangrijk om een ruimte te verlichten. Voor werk en om te koken of lezen hebt u individuele spotlights nodig. Een hanglamp produceert bijvoorbeeld gelijkmatig licht, maar werpt ook een schaduw. Idealiter worden deze dan ook gecombineerd met andere lampen. 

Wandlampen zorgen voor zacht licht en zijn geschikt als achtergrondverlichting. Halogeenlampen die hun licht tegen het plafond schijnen zorgen voor mooie effecten. Een ruimte zou altijd over meerdere lichtbronnen moeten beschikken.

Vragen en antwoorden

 • Klopt het dat het gebruik van lampen in de buurt van de douche of badkuip verboden is?

  In badkamers en in alle andere ruimtes waar de elementen elektriciteit en water elkaar ontmoeten gelden bijzonder strenge veiligheidsvoorschriften: Voor de zones rond de badkuip en douche, en in de buurt van wastafels dient verlichting over een beschermingsniveau van minstens IP 64 (bescherming tegen spatwater) te beschikken. Bij waterstralen, bijvoorbeeld door massagestralen, is een beschermingsniveau van IP 65 (bescherming tegen waterstralen) noodzakelijk. Het beschermingsniveau geeft de geschiktheid van elektrische apparaten (bijvoorbeeld lampen en installatiemateriaal) aan voor verschillende omgevingsomstandigheden.  

  Het systeem LIPROTEC voldoet aan alle vereisten. Onze LED-strips zijn IP 65-conform gecertificeerd. LED-strips en profielen kunnen daarom in de badkamer en in andere ruimtes - waar zogenaamde omgevingsvochtigheid op de LED-techniek zou kunnen inwerken - zonder problemen worden gebruikt.
  Alleen de voedingen, receivers en schakelaars moeten buiten verlichtingszones 1 en 2 worden gemonteerd.

   

 • Wie is de juiste aanspreekpersoon voor lichtprofielen? De elektricien of de tegelzetter?

  Als marktleider voor tegelprofielen en als ontwikkelaar van de LIPROTEC-lichtprofielen hebben wij een verlichtingssysteem ontwikkeld, dat zeer eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Tegelzetters krijgen met Schlüter-LIPROTEC de beschikking over een eenvoudig te installeren LED-systeem, op basis van hoogwaardige aluminium profielen. De 240 V-aansluiting op het stroomnet in de woning dient vanzelfsprekend door een elektricien te worden uitgevoerd!

  Tip: de plug&play oplossingen van LIPROTEC EASY zijn zeer geschikt voor beginners en voor iedereen die Schlüter-LIPROTEC een keer wil proberen.

 • Kan ik een kleurrijk lichtspel voortbrengen?

  Met onze regeling voor gekleurde LED-strips kunnen voorgeprogrammeerde kleurenwisselingen als scène worden opgeroepen. Met een druk op de knop beslist u wat voor sfeer u wilt creëren.

Toon alle vragen