Vragen en antwoorden

 • Welke afmetingen heeft de decoratieve-omlijstingsset?

  De decoratieve-omlijstingsset omvat alles wat u nodig hebt om prachtige lijsten met de afmetingen 118,5 x 93,5 cm van indrukwekkende verlichting te voorzien. De decoratieve omlijsting is geschikt voor spiegels of decoratieve elementen met een dikte van maximaal 6 mm en een gewicht van maximaal 16 kilo.

 • Moet ik bij het ontwerp rekening houden met de positie van de schakelaar?

  De schakelaar (zender) regelt via een radiogestuurd signaal de ontvanger. Afhankelijk van de positie van de receivers kan de zender tot 50 m afstand gezet worden. Een mechanische bevestiging door te boren is niet noodzakelijk vereist. Een speciale kleefband maakt een probleemloze bevestiging van de schakelaar mogelijk, volledig naar de wens van de klant. 

 • Onthoud het systeem mijn kleurtemperatuur of moet ik die altijd opnieuw instellen?

  De receiver die de kleursterkte van witte LED's regelt, biedt de mogelijkheid om 4 vaste kleursterktes op te slaan. Elke afzonderlijke kleursterkte kan daarnaast individueel worden aangepast en opgeslagen worden.

 • Kan ik ruimtes verlichten in mijn lievelingskleuren?

  De receiver die gekleurde LED's regelt, biedt de mogelijkheid om te kiezen tussen 8 geprogrammeerde kleuren. Bij de achterliggende kleurtinten is rekening gehouden met de biologische inwerking van licht en kleuren op de mens. 

  Door middel van kleurenverloop kunt u ook uw lievelingskleuren tijdelijk of langdurig opslaan. Deze individuele programmering voert u uit met de schakelaar.

 • Kan ik een kleurrijk lichtspel voortbrengen?

  Met onze regeling voor gekleurde LED-strips kunnen voorgeprogrammeerde kleurenwisselingen als scène worden opgeroepen. Met een druk op de knop beslist u wat voor sfeer u wilt creëren.

 • Klopt het dat bepaalde lichtkleuren stimuleren en andere moe maken?

  Weinig licht maakt moe. Van daglichtwit wordt men actiever. 

  Het daglichtspectrum bevat het biologisch werkzame blauwe licht en wordt door de meeste mensen als aangenaam ervaren. Studies tonen aan dat blauw verrijkt licht bijzonder levendig maakt en zelfs oog- en hoofdpijn kan verminderen.

  Een warmwit lichtspectrum heeft een rustgevend effect. Schlüter-Systems biedt LED's aan in verschillende lichtkleuren. Zie "Uit hoeveel kleuren kan ik kiezen?"

 • Klopt het dat het gebruik van lampen in de buurt van de douche of badkuip verboden is?

  In badkamers en in alle andere ruimtes waar de elementen elektriciteit en water elkaar ontmoeten gelden bijzonder strenge veiligheidsvoorschriften: Voor de zones rond de badkuip en douche, en in de buurt van wastafels dient verlichting over een beschermingsniveau van minstens IP 64 (bescherming tegen spatwater) te beschikken. Bij waterstralen, bijvoorbeeld door massagestralen, is een beschermingsniveau van IP 65 (bescherming tegen waterstralen) noodzakelijk. Het beschermingsniveau geeft de geschiktheid van elektrische apparaten (bijvoorbeeld lampen en installatiemateriaal) aan voor verschillende omgevingsomstandigheden.  

  Het systeem LIPROTEC voldoet aan alle vereisten. Onze LED-strips zijn IP 65-conform gecertificeerd. LED-strips en profielen kunnen daarom in de badkamer en in andere ruimtes - waar zogenaamde omgevingsvochtigheid op de LED-techniek zou kunnen inwerken - zonder problemen worden gebruikt.
  Alleen de voedingen, receivers en schakelaars moeten buiten verlichtingszones 1 en 2 worden gemonteerd.

   

 • Wie is de juiste aanspreekpersoon voor lichtprofielen? De elektricien of de tegelzetter?

  Als marktleider voor tegelprofielen en als ontwikkelaar van de LIPROTEC-lichtprofielen hebben wij een verlichtingssysteem ontwikkeld, dat zeer eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Tegelzetters krijgen met Schlüter-LIPROTEC de beschikking over een eenvoudig te installeren LED-systeem, op basis van hoogwaardige aluminium profielen. De 240 V-aansluiting op het stroomnet in de woning dient vanzelfsprekend door een elektricien te worden uitgevoerd!

  Tip: de plug&play oplossingen van LIPROTEC EASY zijn zeer geschikt voor beginners en voor iedereen die Schlüter-LIPROTEC een keer wil proberen.

 • Stoort het licht niet als ik mijn make-up op doe?

  Professionele make-up-spiegels worden doorgaans gecombineerd met LED-verlichting. Deze make-up-spiegels met neutraalwitte LED-strips worden als ideaal gezien, omdat ze zeer doelgericht licht kunnen werpen. Anders gezegd, als u professioneel licht wilt tijdens het aanbrengen van make-up, raden we de kleursterkte neutraalwit aan.

 • Wat doe ik als een lampje kapotgaat?

  LED-diodes zijn zeer onderhoudsarm. Daarnaast zijn ze zuinig in verbruik en efficiënt. Onze LED-merkproducten blijven 30.000 tot 40.000 uur goed. Bij een gemiddelde brandduur van drie uur per dag is dat een levensduur van zo‘n 36 jaar. 

  LIPROTEC-profielen zijn daarnaast zo opgebouwd dat lichtmiddelen ook in ingebouwde toestand kunnen worden vervangen.

 • Kan Schlüter-LIPROTEC alleen in combinatie met tegels worden aangelegd?

  Schlüter-LIPROTEC is net zo flexibel en persoonlijk als u. 

  Of u nu decoratieve elementen, randen, foto‘s of spiegels wilt benadrukken, of een eenvoudige schaduwvoeg wilt aanbrengen, of met indirect licht accenten wilt benadrukken... Schlüterr-LIPROTEC is uitzonderlijk goed geschikt voor keramiek. Het kan ook in combinatie met de meest uiteenlopende wandbekleding aangebracht worden.

 • Zijn er LED's die mooi wit licht geven, ze zien er toch altijd wat blauwig uit?

  Door nieuwe technologieën zijn de kleurtsterktes van LED's gezelliger geworden. Dankzij een speciale coating leveren LED's ook aangenaam warmwit licht. 

  Alle LED's kunnen via een bijbehorende regeltechniek traploos worden gedimd.

 • Heb ik speciale kennis nodig om LIPROTEC te installeren?

  Iedereen die een Schlüter-profiel kan monteren, kan ook een LIPROTEC-profiel leggen. Voor de LED's leest u gewoon de montagehandleiding. De aansluiting van de convertor op het stroomnet mag enkel worden uitgevoerd door een elektricien.

 • Is de verlichting spatwaterbestendig of bestand tegen waterstralen?

  LIPROTEC voldoet aan alle vereisten en veiligheidsvoorschriften voor elektriciteit in vochtige ruimtes. Onze LED-strips zijn IP 65-conform gecertificeerd. LED-strips en profielen kunnen daarom in de badkamer en in andere ruimtes – waar zogenaamde omgevingsvochtigheid op de LED-techniek zou kunnen inwerken – zonder problemen worden gebruikt.

 • Met welke materialen kan ik de wandpanelen vormgeven?

  Glas, spiegels, decoratieve platen (bijv. houtelementen of fotodecoraties) en gipskartonplaten kunnen met onze wandpanelen worden gecombineerd.

 • Heb ik een elektricien nodig voor de bekabeling?

  Ook voor de bekabeling bieden wij u een compleet aanbod aan toebehoren. Erg praktisch: de Schlüter-KERDI-BOARD montagemodule met voorgefreesde kabelkanalen. U kunt de tweedelige kabelkanaal Schlüter-LTZKK2010 gebruiken. De kabel word simpelweg vanaf de voorkant in hat kanaal gelegd. De tegelzetter legt tijdens het plaatsen van de tegels de kabeltoevoer aan naar de afzonderlijke LED-strips. Het samenklemmen van afzonderlijke LED-strips, het aansluiten van de receiver en de verbinding met de secundaire (24 V) stroomaansluiting van de voeding kan ook door de tegelzetter worden uitgevoerd. Het voordeel: werkzaamheden hoeven niet op elkaar te wachten. 

  De aansluiting van de covertor op het stroomnet mag echter enkel worden uitgevoerd door een elektricien.

 • Kan ik het systeem combineren met andere lichtschakelaars?

  Schlüter-LIPROTEC beschikt over een aansturing met voorgeprogrammeerde functies. Om die reden dienen schakelaars en receivers gebruikt te worden die bij het systeem horen.
Een intelligente ‘koppeling‘ van meerdere schakelaars, zoals bijv. een ‘wisselschakelaar-functie‘, is mogelijk.

 • Uit hoeveel kleuren kan ik eigenlijk kiezen?

  Met de moderne lichttechniek van Schlüter-LIPROTEC zijn de mogelijkheden om het juiste licht te creëren nagenoeg eindeloos. 

  U kunt kiezen uit 2 vaste witte lichttypes (warmwit en neutraalwit), traploos variabel wit licht (3.000 - 7.000 kelvin) en gekleurd licht met tot 16 miljoenen kleurtinten.

 • Waarom worden LED's van Schlüter-Systems als robuust gezien?

  Onze LED-strips zijn volledig ingekapseld, dan wel met een krimpbuis ommanteld. Daardoor worden ze beschermd tegen invloed van buitenaf.

 • Is Schlüter-LIPROTEC een milieuvriendelijk systeem?

  Ja, want LED's bevatten geen giftig kwik en besparen in vergelijking met traditionele verlichting tot wel 90 procent energie.

 • Wat is en wat kan een diffusiescherm?

  Schlüter-LIPROTEC biedt de mogelijkheid om diverse lichteffecten te creëren door twee verschillende diffusieschermen gebruiken. Als het diffusiescherm door de kijker gezien kan worden in het hoofdaanzicht, dan spreken we van ‘directe verlichting‘. 

  Het diffusiescherm Schlüter-LIPROTEC-VBD biedt bijvoorbeeld naast indirect licht een extra directe lichtstrip van 3 mm breed in het vooraanzicht. Deze lichtstrip wordt echter niet als verblindend ervaren, omdat de hoeveelheid licht op deze plaats door het diffusiescherm wordt verminderd. 

  Een ‘indirecte verlichting‘ wordt doorgaans bereikt via een aangrenzende wandoppervlakte. De toeschouwer kijkt niet direct in het verlichtingsvlak. 

  Zo kunnen met twee diffusieschermen voor hetzelfde profiel verschillende lichteffecten worden bereikt. De montage van de diffusieschermen is simpel: vastklikken is voldoende!"

 • LED's hebben vaak iets van een kerstboomverlichting. Hoe wordt een gelijkmatig lichtbeeld bereikt?

  Schlüter-LIPROTEC-ES zijn krachtige LED's die speciaal voor het gebruik in Schlüter-lichtprofielen zijn ontwikkeld. De speciaal voor onze behoeftes ontworpen LED-strips hebben een zeer korte afstand tussen de LED-punten. 

  Het combinatie van profiel, diffusiescherm en LED-strip is zo op elkaar afgestemd, dat een bijzonder homogene lichtverdeling bereikt wordt. Zo wordt het beeld van een ‘lichtketting‘ voorkomen.

LIPROTEC-brochure 2019
Meer informatie

LIPROTEC-brochure om te downloaden

Brochure als PDF